Bob-zomercampagne 2012: iets minder bestuurders legden positieve test af

Bij de Bob-zomercampagne, die dit jaar plaatsvond van 4 juni tot 3 september, legde 4,8 procent van de bestuurders een positieve ademtest af. Dat is een lichte daling in vergelijking met vorig jaar (5,1 pct), zo laat het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vandaag weten in een persbericht.

Tijdens de controleperiode werden 203.596 ademtesten afgenomen door 189 van de 195 lokale politiezones en door alle eenheden van de wegpolitie bij de federale politie. Van de geteste bestuurders hadden 9.795 personen (4,8 pct) een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille en 7.118 van hen (3,5 pct) hadden zelfs een gehalte van meer dan 0,8 promille. De meeste ademtesten werden afgenomen in de provincies Antwerpen (26 pct van alle controles), Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Henegouwen. In Vlaanderen werden 1.554 rijbewijzen ingehouden, in Wallonië 893 rijbewijzen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 214 rijbewijzen.

Bij de ongevallen die 's nachts plaatsvinden, blijft alcohol een grote boosdoener; 33,1 procent van de ademtesten die werden afgelegd naar aanleiding van een ongeval tijdens een weeknacht was positief en dit percentage stijgt tot 39,8 procent tijdens de weekendnachten. Tijdens de weekdagen blies 5,6 procent van de geteste bestuurders naar aanleiding van een ongeval positief. Tijdens weekendnachten zijn twee op de vijf bestuurders die betrokken waren in een ongeval onder invloed van alcohol. (DLA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud