Boetes voor door rood licht rijden niet correct

De Hasseltse politierechter heeft alle zaken van weggebruikers die werden gedagvaard omdat ze door het rode verkeerslicht reden, geschorst. Dit gebeurde nadat advocaat Patrick Verachtert de rechter er op wees dat niet elke overtreder gelijk wordt behandeld, zo staat zaterdag in de krant Het Belang van Limburg.

Voor rijden door een rood verkeerslicht kan een weggebruiker een onmiddellijke inning van 150 euro krijgen of worden gedagvaard. "Het kan niet dat iemand voor eenzelfde inbreuk 150 euro betaalt, terwijl de andere datzelfde bedrag én een fiscale bijdrage én de gerechtskosten moet betalen, een bedrag dat neerkomt op minstens 500 euro. Bovendien moet de advocaat nog worden betaald en komt dergelijke veroordeling op een strafblad te staan, " aldus meester Verachtert in de krant.

De politierechter voelde zich na het betoog van de advocaat verplicht om de zaak bij het grondwettelijk hof aan te kaarten en alle zaken te schorsen totdat het hof duidelijkheid heeft gegeven. Hij volgt daarmee de advocaat die stelde dat de ongelijke behandeling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel van de rechtspraak. (VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud