Bom onder pensioenstelsel ambtenaren

Gemeenten kunnen tijdelijk personeel vast benoemen net voor hun pensioen. Dat personeel krijgt dan een ambtenarenpensioen, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Terwijl alle gemeenten zich suf zoeken naar geld om voor hun niet vastbenoemde, "tijdelijke" personeelsleden een aanvullend pensioen te financieren heeft de kleine Limburgse gemeente Alken een "gratis" oplossing gevonden. De gemeente geeft de "tijdelijke" personeelsleden een vaste benoeming vlak voor ze op pensioen gaan; ze krijgen dan een ambtenarenpensioen voor alle jaren dat ze voor een overheid gewerkt hebben en dat kost de gemeente niets.

Als alle gemeenten die truc overnemen, ontploft het pensioenstelsel van de ambtenaren in één klap, schrijven de kranten. De meerderheid van het gemeentepersoneel is immers niet vastbenoemd: maar 140.000 vastbenoemden (40 procent) tegenover 200.000 tijdelijken.

Burgemeester Hendrik Verbrugge (CD&V) van Alken wilde met de maatregel naar eigen zeggen vooral een signaal geven aan de hogere overheden dat de grove pensioenongelijkheid tussen vastbenoemden en niet-vastbenoemden niet houdbaar is. Maar de voogdijoverheid kan de beslissing gewoon niet afblokken omdat er geen rechtsregel is die deze truc verbiedt. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud