BOM-wet: 94 zaken mogelijk aangetast na procedurefout

De procedurefout die vorige week dinsdag voor het Gentse hof van beroep leidde tot de vrijlating van beklaagden in zware misdaaddossiers, kan 94 processen beïnvloeden in de gerechtelijke arrondissementen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Dat blijkt uit een inventaris die het Gentse parket-generaal opstelde.

De vrijlating vorige week was het gevolg van een arrest van het Hof van Cassatie, dat oordeelde dat bij de controle op de BOM-wet alle procespartijen aanwezig moeten zijn voor de kamer van inbeschuldigingstelling. In Antwerpen en Brussel is dat het geval, maar in Gent werd de wet anders geïnterpreteerd. Daar werden het openbaar ministerie en de verdachten afzonderlijk gehoord, en dat mag niet volgens het Hof van Cassatie.

Het parket-generaal beklemtoont dat de vrijlating door het Gentse hof van beroep niet automatisch betekent dat een andere rechter in een gelijkaardige zaak tot dezelfde conclusie komt. De bodemrechter zal dossier per dossier moeten beslissen of het toezicht op de bijzondere opsporingsmethodes correct is verlopen, en of er voldoende ander bewijsmateriaal is om de verdachten te veroordelen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud