Bomspotters voeren in heel het land actie tegen Navo-kernwapenoefeningen

Voor de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel heeft Vredesactie een manifestatie gehouden. Ook op andere plaatsen in het land is actie gevoerd tegen de Navo-kernwapenoefeningen op Kleine-Brogel. Dat meldde Vredesactie vandaag in een persbericht. Maandag werden bij een ander protest van Vredesactie in Kleine Brogel al 17 mensen bestuurlijk aangehouden.

Van 15 tot 26 oktober vindt op de luchtmachtbasis de Navo-oefening "Steadfast Noon" plaats, die aanvankelijk zou doorgaan in het Duitse Büchel. "In deze oefening wordt actief getraind op het inzetten van kernwapens door piloten en grondpersoneel uit België, Duitsland, Italië, Nederland en de VS. Ze oefenen op het vervoer van kernwapens, het laden aan de vliegtuigen en houden oefenvluchten", aldus Vredesactie.

Om daartegen te protesteren hield de organisatie zaterdag een manifestatie in Kleine Brogel. En onder meer in Gent, Antwerpen, Ieper, Diksmuide en Luik "dienden verontwaardigde burgers klacht in tegen deze voorbereiding van oorlogsmisdaden".

Volgens Hans Lammerant van Vredesactie zijn "de Amerikaanse kernwapens op Kleine Brogel niet louter relicten uit de Koude Oorlog. Als deze kernwapens geen militair nut meer hebben, zoals wordt beweerd, welke scenario's worden dan geoefend?" (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud