Bond Beter Leefmilieu vindt uitstel kilometerheffing tot 2016 "onaanvaardbaar"

Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepel van Vlaamse natuur- en milieuverenigingen, vindt een uitstel van de kilometerheffing voor vrachtwagens tot 2016 "onaanvaardbaar". De heffing is dringend nodig om de luchtkwaliteit in ons land te helpen verbeteren, zegt de BBL.

Vorig jaar kwamen de gewesten in ons land overeen om tegen 2013 een kilometerheffing in te voeren voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens. Eerder raakte al bekend dat de invoering wellicht niet voor 2014 zou kunnen. Nu zou er voor 2016 niets van in huis komen.

BBL is hierover niet te spreken. De luchtkwaliteit in de centrumsteden is, volgens officiële meetresultaten, erg slecht. "De invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens is een belangrijke maatregel tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming veroorzaakt door uitstoot van wegverkeer", zegt de BBL. "Bovendien haalt het Vlaams Gewest de eigen klimaatsdoelstellingen niet. De stijgende uitstoot van het wegverkeer is daarbij een van de belangrijkste oorzaken".

"Het uitstel van de kilometerheffing tot 2016 is in strijd met de eisen die Europa stelt," zegt Lieze Cloots, beleidscoördinator van BBL.

"Europa verwacht dat de Vlaamse regering strikte en doeltreffende maatregelen neemt tegen januari 2015, om de luchtkwaliteit in ons land te verbeteren. De slimme kilometerheffing is er daar een van. De Vlaamse regering schuift nu de hete aardappel door naar een volgende legislatuur. De kans dat de huidige coalitie nog veel inspanningen zal doen om dit probleem te verhelpen wordt met de dag kleiner. En dat terwijl er al sinds 2010 geweten is dat er nood is aan een slimme kilometerheffing om de uitstoot te reduceren". (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud