Bouw van nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut officieel gestart

Met de eerstesteenlegging is donderdag de bouw van de nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen, officieel gestart. De plechtigheid werd onder meer bijgewoond door burgemeester Lucien Rawart (MR) en staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

De nieuwe gevangenis heeft een capaciteit van 312 plaatsen en verwacht tegen half 2014 de eerste gedetineerden. Het project vergt een investering van 75 miljoen euro. De bouwvakkers zijn in realiteit sinds 6 augustus aan de slag.

De gevangenis schept 200 tot 300 directe banen. De architecten proberen in het nieuwe complex de menselijke factor te integreren om de herintegratie van de gedetineerden te begunstigen, zo getuigden ze.

Voor de regering is de bouw van nieuwe gevangenissen een prioriteit, benadrukte staatssecretaris Verherstraeten. België beschikt vandaag over 9.000 plaatsen voor meer dan 11.000 gedetineerden, in gebouwen die in hoofdzaak uit de 19de eeuw dateren. Daarom werd een Masterplan 2008-2012-2016 opgesteld, met onder meer de bouw van vier nieuwe gevangenissen.

De werken zijn begonnen in Leuze, maar ook in Marche-en-Famenne en in Beveren. Tegen 2012-2013 zouden in totaal 900 bijkomende plaatsen beschikbaar zijn. Door ingediende rechtszaken van omwonenden is de werf in Dendermonde nog niet opgestart.

(BENOIT DOPPAGNE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud