Britse topfilosoof blijkt letterdief

Een Britse filosofieprofessor die door de KU Leuven werd aangetrokken als een absolute topwetenschapper, blijkt op grote schaal plagiaat te hebben gepleegd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

Een commissie van de KU Leuven twijfelt aan een dertigtal teksten die dr. Martin Stone, professor filosofie, de afgelopen jaren schreef. Het bedrog kwam aan het licht nadat de Leuvense universiteit in september drie klachten over dr. Martin Stone kreeg voorgeschoteld, onder meer van een directe collega.

"We hebben ze voorgelegd aan de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI), een onafhankelijk orgaan dat dergelijke klachten behandeld", zegt Peter Marynen, de vicerector Onderzoek. Na vier maanden had de commissie haar besluit klaar: "Er is een zeer ernstig probleem".

De commissie ontdekte dat de fraude verder reikte dan de drie klachten: over een dertigtal publicaties van Stone is ondertussen twijfel gerezen. Bij een aantal publicaties van Stone is het overduidelijk dat hij zich aan plagiaat heeft bezondigd. Bij de andere teksten is het minder duidelijk of hij de teksten letterlijk heeft willen kopiëren, dan wel of Stone gewoon slordig heeft geciteerd. "Hoe dan ook, er is een ernstig probleem met de wetenschappelijke integriteit van de teksten", concludeerde de commissie.

De Brit heeft op 20 december in allerijl de faculteit verlaten - volgens de universiteit heeft hij zelf ontslag genomen. (VRW)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud