"Brussel moet misschien steun van Vlaanderen zoeken"

"Als de Walen niet meer van Brussel willen weten, dan moeten we misschien de steun van Vlaanderen zoeken. Dat is zeker het nadenken waard." Dat zegt PS-kopstuk Philippe Moureaux in De Morgen en Le Soir.

Moureaux reageert daarmee op uitspraken van zijn partijgenoot Jean-Claude Marcourt die vindt dat de federatie tussen Brussel en Wallonië opgeblazen en heropgebouwd moet worden en dat de Walen hun toekomst in eigen handen moeten nemen.

Volgens Moureaux is het goed dat er wordt nagedacht over de toekomst van Wallonië en over de band tussen Wallonië en Brussel. Maar zijn partijgenoot Marcourt zit volgens Moureaux "opgesloten in een logica van de terugtocht, van het terugplooien op zichzelf". "Dat is de klassieke Waalse logica. Ik denk niet dat dit de meest aangewezen oplossing is", aldus Moureaux.

Het is de overtuiging van Moureaux dat Brussel de steun nodig heeft van een ander gewest. "En als de Walen Brussel willen laten vallen", zo waarschuwt hij, "dan moeten we over andere pistes nadenken. Misschien moeten we dan de steun van Vlaanderen zoeken".

Willy Borsus, fractieleider van MR in het Waals parlement, reageerde dinsdag op de RTBF-radio meteen verontwaardigd op de denkpiste van Moureaux. "Dit is ongelooflijk. Brussel is een overwegend Franstalige stad. We hebben zoveel zaken gemeenschappelijk dat het een zware vergissing zou zijn om verdeeldheid te cultiveren." (DRM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud