Brussels Airport heeft verkeerde landingsbaan

Landingsbaan 02/20 op Brussels Airport heeft al minstens een jaar de verkeerde naam. De nummering van de baan klopt niet meer met het kompas. Dat staat te lezen in het Eos-magazine dat donderdag in de winkel ligt.

"Landingsbanen worden genummerd volgens hun oriëntatie naar de magnetische noordpool. Die schuift echter elk jaar ongeveer 15 kilometer op. Dat heeft tot gevolg dat de banen om de veertig tot vijftig jaar een nieuw nummer moeten krijgen", zo staat er te lezen.

"De laatste wijziging op Brussels Airport dateert van 1974. Nieuwe actie is dringend nodig. Landingsbaan 02/20 moet eigenlijk 01/19 heten", zo kwam het magazine te weten uit het rapport dat werd opgemaakt na de crash van een Boeing op deze landingsbaan in 2008.

Een baanwijziging die de autoriteiten nog steeds niet hebben doorgevoerd. "De nummering van de landingsbanen wordt alleen aangepast als de verandering van de magnetische noordpool het oplegt", zegt Roland Moineau, adviseur bij het directoraat-generaal van de luchtvaart in de Directie Luchtruim en Luchthavens. Dat is volgens Eos duidelijk het geval.

"Moineau bezorgde Eos ook de officiële richtlijnen over de nummering, die duidelijk geen facultatieve opsmuk is van een landingsbaan, maar een ernstig te nemen verplichting", zo klinkt het nog. (EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud