Brussels gerecht stuit op asbestschandaal

Het Brusselse gerecht onderzoekt een uitzonderlijk groot asbestschandaal, waarbij niet minder dan 4 ton asbest illegaal verwijderd is uit een industriegebouw in Anderlecht. Daarbij is een vijftal Oost-Europese bouwvakkers buiten hun weten om levensgevaarlijk blootgesteld aan asbestvezels, bevestigt parketmagistraat Patrick Carolus donderdag in De Tijd.

De slachtoffers hebben medische hulp nodig, maar slechts twee bouwvakkers zijn al teruggevonden. Waar de containers met 4 ton asbest heen zijn, is ook nog onduidelijk. "De containers zijn nog niet terecht, maar waarschijnlijk is ook het afval volledig illegaal gedumpt", mogelijk in het buitenland, vermoedt Patrick Carolus, de referentiemagistraat "leefmilieu" van het Brusselse parket.

De exacte locatie wil het parket in dit stadium van het onderzoek niet prijsgeven. Het wil enkel kwijt dat het gebouw deel uitmaakte van een kantorenpark in de Brusselse gemeente.

De feiten waren waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen, als een alerte veiligheidscoördinator de verdachte praktijken niet gesignaleerd had bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM). Dat lichtte in juni 2007 het parket van Brussel in.

Het Brussels parket heeft nu een actieplan opgesteld om de inspanningen van de milieuadministraties, de politiediensten en het parket beter te coördineren. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud