Brussels hof van beroep reageert op column Yves De Smet over rechter De Tandt

Het Brusselse hof van beroep is niet opgezet met een column die Yves De Smet gisteren in De Morgen geschreven heeft naar aanleiding van de veroordeling van Francine De Tandt, de voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, voor schriftvervalsing en schending van haar beroepsgeheim. Volgens het hof van beroep staan er in De Smets column verschillende feitelijke onjuistheden.

Zo schrijft De Smet, net als vele andere media, dat het onderzoek naar vermeende corruptie, waarmee de hele heisa rond de rechtbankvoorzitster in 2009 begon, nog niet is afgelopen. Dat zou niet kloppen, het dossier zou al overgemaakt zijn aan het parket-generaal.

Verder vond De Smet het merkwaardig dat De Tandt tot de laatste dag van haar loopbaan actief kon blijven en niet geschorst werd. Volgens het hof werd ze daarentegen wel degelijk geschorst, vanaf 22 mei 2012.

De Smet schrijft tenslotte dat de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) werk zou moeten maken van een betere tuchtprocedure voor magistraten. Het hof van beroep verwijst in zijn reactie naar een advies van de HRJ van oktober 2011 over die materie. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud