Brusselse KI buigt zich over verdwenen pv's in dossier Operatie Kelk

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zal zich ofwel aanstaande donderdag 7 februari, ofwel op 21 februari uitspreken over de verdwenen processen-verbaal uit het onderzoeksdossier Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim binnen de katholieke Kerk. Dat heeft Belga vernomen na de zitting van de KI deze voormiddag, waarop voormalig onderzoeksrechter De Troy en zijn griffier gehoord werden. De partijen in het dossier wilden geen commentaar geven over het verloop van de zitting.

Half oktober raakte bekend dat er tientallen processen-verbaal uit het onderzoeksdossier waren verdwenen. Nadien meldde minister van Justitie Turtelboom in de Kamer dat het ging om 445 stukken. Die verdwenen in de periode net voordat onderzoeksrechter Wim De Troy, die het onderzoek eerst leidde, vervangen werd door onderzoeksrechter Calewaert. Een aantal zouden per vergissing door de poetsvrouw zijn weggegooid, maar een deel zou ook door De Troy's toenmalige griffier, Peggy Coppens, zijn meegenomen naar huis zonder dat ze ooit terug tot op kantoor geraakten.

Toen onderzoeksrechter Calewaert de zaak in handen nam, stelde ze de verdwijning van de stukken vast en stelde daarvan proces-verbaal op. Het dossier is dankzij een reeks kopie├źn weer volledig. De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu nagaan wat het gevolg is van de verdwijning van die stukken. Het federaal parket vroeg om vast te stellen dat het dossier weer volledig is. Over de standpunten van de andere partijen raakte niets bekend. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud