Buitenland niet bezorgd over reactorscheurtjes

Andere landen die kerncentrales hebben zoals Doel 3, maken zich geen zorgen over mogelijke scheurtjes in hun reactorvaten. Dat blijkt dinsdag uit een rondvraag van de krant De Standaard.

De scheurtjes in het reactorvat van Doel 3 zijn veroorzaakt door slecht smeedwerk van de producent, de inmiddels failliete Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Dat bedrijf leverde wereldwijd 22 gelijkaardige vaten. Maar in de betrokken landen maken ze zich weinig zorgen om mogelijke scheurtjes.

"Grote ongerustheid is er niet", luidt het bij minister Maxime Verhagen in Nederland. "RDM heeft bij ons slechts een klein onderdeel van het reactorvat geleverd", zegt de woordvoerster van de kerncentrale van Borssele. "Het staal zelf komt van een andere leverancier. We volgen de ontwikkelingen in Doel op de voet maar zien geen aanleiding voor een extra controle."

In Zwitserland staan twee centrales waaraan RDM geleverd heeft. "Hier zijn andere technieken gebruikt dan in Doel. Het meeste materiaal kwam uit Japan en Frankrijk", zegt Kraftwerk Leibstadt. "Ongerust zijn we helemaal niet."

Idem in Zweden. "Het is voorbarig om al conclusies te trekken uit de problemen in Doel. Daarvoor hebben we meer gegevens nodig", luidt het bij de centrale van Ringhals. "Wij plannen alleen het jaarlijkse onderhoud." (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud