Buitenlandse Zaken bevestigt nieuwe richtlijnen voor ambassadeurs

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Michel Malherbe, bevestigt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na nieuwjaar via een omzendbrief nieuwe richtlijnen zal sturen naar de ambassadeurs van ons land. De woordvoerder wijst er op dat de minister over het incident in Saoedi-Arabië aan de disciplinaire raad gevraagd heeft om een dossier over het incident in Riyad te openen. "Maar men moet op de conclusies van deze raad wachten vooraleer over sancties te kunnen praten", aldus Malherbe.

In de omzendbrief die kort na nieuwjaar wordt verstuurd, staat dat alle veranderingen in het programma van een bezoek van de minister meteen moeten gemeld worden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De brief volgt na de pijnlijke ontmoeting van minister Reynders met een gezochte drugssmokkelaar in Saoedi-Arabië.

Vraag is of het incident nog een staartje krijgt voor de huidige ambassadeur in Saoedi-Arabië, Marc Vinck. Dat hangt af van de disciplinaire raad. "De disciplinaire raad is nog niet bijeengekomen", zegt Michel Malherbe. "De minister heeft wel aan de disciplinaire raad gevraagd heeft om een dossier over het incident in Riyad te openen. Men moet op de conclusies van deze raad wachten vooraleer over sancties te kunnen praten."

Daarnaast was er half december ook een incident met ambassadeur Jan De Bruyne in Congo-Brazzaville: hij sprak een delegatie vanuit ons land uitsluitend in het Nederlands toe, hoewel er ook enkele Franstaligen in de missie zaten. Deze ambassadeur krijgt een brief in de bus die hem wijst op zijn plichten, onder meer inzake meertaligheid van ons land.

(NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud