Burgemeester Antoing legt in naam Waals parlement krans neer tijdens IJzerbedevaart

Niet voorzitter Patrick Dupriez, maar burgemeester van Antoing Bernard Bauwens, zal zondag in naam van het Waals parlement een bloemenkrans neerleggen tijdens de IJzerbedevaart. Dupriez is verhinderd, zegt hij donderdag. Antoing is het stadje waar de geboorteplaats van de Franstalige WOI-soldaat Aimé-Joseph Fiévez, Calonne, intussen toe behoort. Op de IJzerbedevaart zal hulde gebracht worden aan Fiévez en de twee Vlaamse broers Van Raemdonck, die samen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Standaard schrijft donderdag dat aanstaande zondag een Waalse delegatie aanwezig zal zijn op de IJzerbedevaart in Diksmuide. Het gaat om een primeur in de geschiedenis van de manifestatie.

Aimé-Joseph Fiévez en Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden alle drie op dezelfde dag, op 26 maart 1917. Door aandacht aan hen te besteden, wil het IJzerbedevaartcomité de solidariteit in de kijker zetten die tijdens de oorlog onder de soldaten heerste, tot welke taalgroep ze ook behoorden.

Volgens Waals parlementsvoorzitter Patrick Dupriez viel de uitnodiging van het comité om aan de herdenking deel te nemen dinsdag in de bus. Dupriez ging er graag op in om een delegatie te sturen. "Met deze deelname zijn we erkentelijk voor het feit dat het comité de bedevaart lijkt te willen verzoenen met zijn oorspronkelijk boodschap van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid", zegt hij.

Toch was Dupriez verrast door de uitnodiging. Die kwam immers van een comité dat één van de vaandeldragers is van de Vlaamse beweging, stelt hij. "Wanneer een organisatie breekt met een zuiver nationalistisch discours en hulde brengt alle slachtoffers, wat ook hun afkomst was, lijkt me het de moeite om deel te nemen." (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud