Advertentie

Burgemeester Ronse wil faciliteiten schrappen

De burgemeester van de Oost-Vlaamse faciliteitengemeente Ronse, CD&V'er Luc Dupont, heeft naar aanleiding van de Vlaamse feestdag (11 juli) een brief geschreven naar premier Yves Leterme waarin hij vraagt de faciliteiten in zijn stad af te schaffen. Dat schrijft de Franstalige krant Vers l'Avenir donderdag.

De burgemeester van Ronse - de stad waarvan de inwoners drievierde van alle inwoners van de Vlaamse faciliteitengemeenten uitmaken - vindt dat het systeem "te duur" is en dat het "de groei en ontwikkeling van zijn stad schaadt".

"De faciliteiten hebben een fusie met andere gemeenten verhinderd. Onze politiezone bestaat enkel uit Ronse, omdat we ons in twee talen tot de bevolking moeten richten", schreef hij. "Het stadspersoneel en de werknemers van het OCMW en de politie moeten in een taalexamen slagen, waardoor regelmatig zeer waardevolle kandidaten uitgesloten worden", aldus Dupont.

Volgens hem zijn "de taalfaciliteiten verantwoordelijk voor de vele allochtone Franstalige Brusselaars die zich in Ronse vestigen, aangetrokken door onder meer het Franstalige basisonderwijs dat onvoldoende voorbereidt op het Nederlandstalige middelbare onderwijs. Door een gebrekkige kennis van het Nederlands behalen ze bovendien geen diploma en vinden ze hier dus geen werk. Ons werkloosheidspeil (11 procent) is een van de hoogste in Vlaanderen", aldus de burgemeester.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud