Busongeval Zwitserland: emotionele herdenkingsviering in Beersel

In de Sint-Lambertuskerk in Beersel is zondag een emotionele herdenkingsviering gehouden voor de 28 slachtoffers van het busongeval afgelopen dinsdag in het Zwitserse Sierre. Ook in Beersel heeft het busongeval diepe wonden geslagen: kinderen en begeleiders van de vrije basisschool Sint-Victor uit Beersel verbleven tien dagen samen met de verongelukte kinderen uit Heverlee en Lommel in hetzelfde skioord in Saint-Luc.

"Het ongeval heeft de schoolgemeenschap en Beersel sterk aangegrepen, want de leerkrachten die gestorven zijn in dat busongeval waren tien dagen lang ook de begeleiders van onze schoolkinderen", aldus de Beerselse schepen Hugo Vandaele (CD&V).

Op het einde van de viering zondag zonden de kinderen een liedje over een kanarievogel dat de verongelukte skimonitrice uit Heverlee hen tijdens de tiendaagse had geleerd.

De kerk zat met circa 400 aanwezigen afgeladen vol voor de misviering. Pastoor Jan Baert stak tijdens de plechtigheid 28 kaarsen aan en bewierookte 28 kruisen die in de vrije basisschool Sint-Victor een plaats zullen krijgen. Na de viering werden buiten de kerk 28 witte ballonnen opgelaten waaraan de kinderen telkens een boodschap bevestigd hadden.

Verwijzend naar de broosheid en kwetsbaarheid van het leven riep Baert in zijn homilie op "mekaar graag te zien in plaats van ruzie en oorlog te maken". "Waarom moet er eerst een koning sterven of moeten er 28 kinderen verongelukken vooraleer de mens zijn diepste krachten en capaciteit om mekaar te beminnen naar boven laat komen. Laat ons die kracht in ons elke dag gebruiken", aldus de pastoor.

In de basisschool ligt ook een rouwregister. De gemeente Beersel stuurde een brief van medeleven naar de getroffen scholen en gemeentebesturen van Lommel en Heverlee.

(COR 908)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud