Cardioloog Brugada start zelf met hartscreenings voor alle twaalfjarigen

Cardioloog Pedro Brugada wil vanaf volgend jaar zelf alle twaalfjarigen op hartproblemen beginnen screenen, om zo plotse overlijdens van onder meer jonge sporters te vermijden. "Ik heb gewoon beslist dat we gaan beginnen", zegt hij maandag in De Morgen. Om elk kind te screenen is 20 miljoen euro nodig, wat voorlopig onhaalbaar blijft. "Maar als ik al met enkele kinderen kan beginnen, zijn we toch al vertrokken."

Brugada wil niet langer wachten op een initiatief van de overheid. Het hoofd van het Heart Rhythm Management Centre van het UZ Brussel wil beginnen met het screenen van de kinderen die op 1 januari 2013 twaalf jaar worden. "Zo gaan we verder", maakt hij zich sterk.

Bij gebrek aan publieke middelen denkt de hartspecialist aan sponsoring om het initiatief te financieren. "Tijdens een concert van U2 kan je een sms'je sturen voor een euro, wat dan naar ontwikkelingshulp gaat. Iets vergelijkbaars kan je toch doen tijdens voetbalmatchen?"

De keuze voor twaalfjarigen is ook niet toevallig. "Op die leeftijd zijn ze nog vatbaar voor positieve beĆÆnvloeding", verduidelijkt Brugada nog. "Als arts kan je op een uniek moment een positieve invloed hebben op hun levensstijl."

(KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud