Caritas wil begeleiding op maat voor vluchtelingen

Caritas International wil dat vluchtelingen beter sociaal begeleid worden. Nu worden mensen die het statuut van vluchteling krijgen zonder boe of ba uit het gesloten centrum gezet, zonder sociaal netwerk om op terug te vallen en vaak zonder dat ze de taal kennen, zegt de organisatie. Caritas pleit onder meer voor coaches en de oprichting van een dienst voor asielzoekers die in vrijheid worden gesteld.

Caritas begeleidde voor een proefproject twee jaar lang (2010-2011) intensief een tweehonderdtal vluchtelingen, hoofdzakelijk uit Irak, Palestina en Afghanistan. Het ging om zogenaamde "erkenningen aan de grens", asielzoekers die een statuut kregen aan de Belgische grens onmiddellijk na hun aan komst op de luchthaven. In de praktijk worden die personen bij het verlaten van het vliegtuig meestal voor de duur van hun asielprocedure opgesloten in een gesloten centrum. Krijgen ze een positief antwoord op hun asielaanvraag dan moeten ze binnen de vier uur het centrum verlaten.

Omdat de vluchtelingen dan voor het eerst contact hebben met de Belgische maatschappij verloopt hun integratie vaak moeizaam. Meestal kennen ze de taal niet en hebben ze geen sociaal netwerk om op terug te vallen. Ze ondervinden moeite om een woning te zoeken en vinden hun weg niet naar de verschillende administratieve diensten. "De vluchtelingen worden doorgaans aan hun lot overgelaten", zegt Caritas.

De organisatie pleit er daarom voor de vluchtelingen beter te begeleiden, onder meer door de oprichting van een speciaal daarvoor bedoelde dienst, systematische toegang tot opvangcentra, begeleiding bij de zoektocht naar een woning en sensibilisering van huiseigenaars en OCMW's. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud