Cassatieberoep na vrijspraak in proces Boelwerf Vlaanderen

Het parket-generaal in Gent heeft cassatieberoep aangetekend in het grote fraudedossier rond Boelwerf Vlaanderen in Temse. Het Gentse hof van beroep oordeelde op 17 september dat de zaak op strafgebied volledig verjaard was en sprak toen zeven voormalige managers vrij.

De fraude dateert uit de periode 1993-1994. In april 1993 werd de failliete scheepswerf Boelwerf opnieuw opgestart onder de naam Boelwerf Vlaanderen. Volgens het bedrijfsplan kon de werf het stellen met 1.100 personeelsleden, maar onder druk van de Vlaamse regering en de vakbonden werden het er 210 meer. Via een reeks valse facturen slaagde Boelwerf Vlaanderen erin om miljoenen euro subsidies van de Vlaamse overheid los te krijgen. Officieel werden de subsidies gebruikt voor de herscholing van het overtollige personeel, maar in de praktijk dienden ze om de lonen van 92 overtollige werknemers te betalen. Dit gebeurde via valse facturen via een nepfirma GTI.

In eerste aanleg had de rechtbank van Dendermonde zeven beklaagden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en subsidiefraude, maar het hof van beroep vernietigde dat vonnis. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud