Cassatieberoep op komst tegen arresten hof van beroep

Het parket-generaal in Gent bereidt cassatieberoep voor tegen de arresten van het hof van beroep die geleid hebben tot de vrijlating van tien beklaagden in zware misdaaddossiers. Minister van Justitie Stefaan De Clerck meent dat het beroep op heel korte termijn zou kunnen leiden tot een andersluidende uitspraak van het Hof van Cassatie.

De vrijlating was het gevolg van een arrest van het Hof van Cassatie, dat op 28 oktober 2008 oordeelde dat bij de controle op de BOM-wet alle procespartijen aanwezig moeten zijn voor de kamer van inbeschuldigingstelling. In Antwerpen en Brussel is dat het geval, maar in Gent werd de wet anders geĆÆnterpreteerd. Daar werden het openbaar ministerie en de verdachten afzonderlijk gehoord, en dat mag niet volgens het Hof van Cassatie.

Het openbaar ministerie werkt momenteel aan de juridische motivering van het cassatieberoep, zegt woordvoerder Dominique Debrauwere van het parket-generaal. De lijst met andere zaken die mogelijk aangetast zijn door de procedurefout is bijna volledig. Het gaat vooral om drugszaken en georganiseerde criminaliteit die door observatie en met de hulp van informanten opgerold werden.

(SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud