CD&V wil gevangenen met zakgeld naar hun thuisland terugsturen

Senator en ondervoorzitter van CD&V Wouter Beke stelt voor om buitenlandse gevangenen en hun thuisland financiële compensaties te geven wanneer ze hun straf ginder gaan uitzitten. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag. Het voorstel moet de overbevolking in de Belgische gevangenissen tegengaan en is kostenbesparend.

De mogelijkheid om buitenlandse gedetineerden naar hun thuisland over te brengen bestaat al. Er moet wel een akkoord bestaan tussen België en het betrokken land én de gedetineerde moet instemmen. Gevangenen tegen hun zin overbrengen kan ook, maar daarvoor is een bijzonder protocol nodig. België en Marokko hebben al zo'n protocol, maar de Marokkaanse ratificatie laat op zich wachten, mogelijk door de bijhorende kosten.

Daarom pleit Beke nu voor een financiële tegemoetkoming. Hij rekende uit dat een gevangene gemiddeld 126 euro per dag kost (in Tilburg zelfs 164 euro). Waarom dan niet de helft van dat bedrag verdelen onder het thuisland en de betrokken gevangene, oppert hij. Van die 63 euro zou bijvoorbeeld 50 euro naar het land kunnen gaan en 13 euro naar de gevangene. Die krijgt het geld dan aan het einde van zijn straf, om er een nieuwe start mee te nemen.

Van de 10.553 gedetineerden zijn er 4.482 van buitenlandse origine. De uitgaven voor die laatsten lopen op tot 565.000 euro per dag of 206 miljoen euro per jaar. Wanneer de helft van hen naar het buitenland vertrekt, bespaart Justitie jaarlijks 50 miljoen euro en zijn er minder gevangenissen nodig, besluit Beke. (ROJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud