CD&V wil loongrens voor voorschotten alimentatiegeld optrekken

CD&V-senatoren Els Schelfhout, Pol Van Den Driessche en Wouter Beke hebben wetsvoorstellen ingediend die het maximumloon om in aanmerking te komen voor een voorschot op het alimentatiegeld dat een ex-partner weigert te betalen, moeten verhogen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

De Dienst voor Alimentatievordering (DAVO) betaalt voorschotten uit aan gescheiden ouders, waarvan de ex-partner de alimentatie weigert te betalen. Maar die dienst kan het geld van de wanbetalers meestal niet recupereren. Zo zijn het vaak de belastingbetalers die de alimentatiegelden betalen van ouders die hun financiƫle verantwoordelijkheden ontlopen.

De DAVO komt tussenbeide wanneer het netto-inkomen van de gedupeerde ouder minder dan 1.224 euro bedraagt. Hij of zij krijgt dan een tegemoetkoming van 175 euro per maand en 75 euro per kind ten laste. Bedoeling is om dat geld terug te vorderen bij de ex-partners. Maar 75 procent van die wanbetalers weigert om dat aan de DAVO terug te betalen.

Schelfhout, Van Den Driessche en Beke hebben nu wetsvoorstellen ingediend om kinderen en alleenstaande ouders beter te beschermen. Ten eerste moet de grens om in aanmerking te komen voor zo'n tegemoetkoming fors verhoogd worden. Concreet stellen de CD&V'ers voor de grens op te trekken tot minstens 1.500 euro en bovendien de 5 procent die de gedupeerde ouders op het voorschot moeten terugbetalen, te laten vallen. Ten slotte mag het voor de ex-partners niet meer zo eenvoudig zijn om via juridische omwegen hun schuld te ontlopen. (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud