CD&V wil verplichte omruilkassa voor festivals en concerten

Om de verkoop van festival- en concerttickets op de zwarte markt tegen te gaan, pleit CD&V-senator Dirk Claes voor verplichte omruilkassa's. "Op die manier kan men gemakkelijk en tegen een correcte prijs tickets kopen en verkopen, en worden de prijsverhogingen op de zwarte markt ingeperkt", zegt Claes.

Vrijdag start in Boom het dancefestival Tomorrowland. Dat festival was in enkele minuten al uitverkocht, maar op de zwarte markt, meer bepaald op het internet, werden al snel tickets doorverkocht voor veel geld.

Het fenomeen is niet nieuw. Voormalig minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nam al initiatieven om de woekerverkoop op de zwarte markt tegen te gaan. Voor bepaalde evenementen mogen er maximum vier tickets gekocht worden op naam. De koper kan enkel tickets doorverkopen met toestemming van de officiële ticketverdeler.

Verschillende festivalorganisaties, zoals Pukkelpop en Rock Werchter, maken bovendien al gebruik van een "omruilkassa" om de zwarte ticketverkoop tegen te gaan. Tommorowland doet dat ook en heeft zo'n omruilkassa op het internet. Wie tickets wil verkopen of kopen, kan daar terecht.

Claes wil die omruilkassa's nu verplichten. Hij stelt voor dat er in de aanloop naar evenementen een "virtuele" omruilkassa komt en een "fysieke" omruilkassa tijdens de evenementen zelf. "Zo hebben bezoekers of festivalgangers steeds een idee waar ze voor ver- of aankoop van tickets terechtkunnen.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) zou volgens Claes al aangegeven hebben dat hij zo'n eventuele verplichting wil bespreken op de volgende bijeenkomsten met de ticketverkopers. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud