CdH weigert verantwoordelijkheid te dragen voor mislukking

Het cdH weigert de verantwoordelijkheid te dragen voor het mislukte formateurschap van Yves Leterme. De partij zegt zich te willen inschrijven in elk positief initiatief, of dat nu vanuit de meerderheid of vanuit de oppositie is.

Belangrijk is dat er een regering komt die zich bezighoudt met wat de mensen belangrijk vinden, luidt het zaterdag na afloop van een vergadering van het politiek bureau. Het cdH zegt de keuze van de formateur te respecteren, maar tegelijkertijd ook te betreuren. Volgens de partij waren er oplossingen mogelijk die een ontslag konden vermijden. Ze verwijst daarbij naar het antwoord dat ze zaterdagmorgen bezorgde op het ultimatum van de formateur. Daarin stelde voorzitster Milquet voor om terug te grijpen naar de nota-Leterme die maandag kon rekenen op de goedkeuring van vier oranje-blauwe partijen. Een sociaaleconomische noodregering was een ander alternatief, zegt cdH.

De Franstalige humanisten zeggen ook verrast te zijn door de stelling van Leterme dat "doorgaan zonder klare afspraken niet ernstig" is en wijzen erop zich maandag duidelijk te hebben uitgesproken voor het voorstel van de formateur over een staatshervorming. "Het is de partij van de formateur zelf die het consensusvoorstel heeft verworpen", luidt het. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud