cdH wil donatie onverkocht voedsel fiscaal aftrekbaar maken

Het cdH gaat in het parlement een wetsvoorstel indienen dat de distributiebedrijven in staat zou stellen om de donatie van onverkochte voedselproducten aan liefdadigheidsinstellingen af te trekken van hun belastingen. Dat deelt de partij maandag mee.

Bij de berekening van de fiscale aftrek willen de Kamerleden George Dallemagne en Benoît Lutgen de producten valoriseren op 60 procent van hun stockwaarde. De totale aftrek mag niet meer dan 0,5 procent van het zakencijfer bedragen. Alcoholische dranken en voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, mogen volgens cdH niet in aanmerking komen.

Volgens de cdH-Kamerleden zal hun voorstel "talrijke liefdadigheidsorganisaties de mogelijkheid bieden om onverkochte voedselproducten aan te bieden aan zij die er het meest nood aan hebben, temeer omdat sommige Europese landen de subsidies voor de Europese voedselhulp in vraag stellen". Het voorstel is volgens de Franstalige humanisten ook nuttig in de strijd tegen de verspilling.

Het cdH-voorstel is niet de enige piste die bewandeld wordt om onverkocht voedsel beter aan te wenden. Zo dienden ook de PS-volksvertegenwoordigers in het Waalse parlement onlangs een voorstel in om de supermarkten ertoe aan te zetten hun onverkocht voedsel af te staan aan liefdadigheidsinstellingen. Zoniet zouden ze het risico lopen hun milieuvergunning te verliezen. (Jonas Hamers)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud