Charles Picqué: "Tegenwerking van Brussels Gewest tegen avonturiers haalt misschien geschiedenis"

De geschiedenis "zal misschien onthouden dat het Brusselse Gewest, gewoon al omdat het bestaat, bepaalde institutionele avonturiers heeft tegengewerkt", zo heeft afscheidnemend minister-president Charles Picqué vandaag gezegd op de academische zitting die grotendeels aan hem gewijd was. Onder meer premier Elio Di Rupo en de Franstalige vicepremiers woonden de zitting bij, terwijl de Vlaamse minister-president Kris Peeters afwezig was.

Picqué verwees naar avonturiers "die staan te trappelen om de splitsing, scheiding, ontwrichting aan te kaarten van een land dat wellicht voor andere hervormingen bestemd is". De Gewesten en Gemeenschappen hebben er alle belang bij samen te werken en van Brussel geen splijtzwam maar een gemeenschappelijke troef te maken, zei de minister-president in een toespraak die de vorm van een politiek testament aannam.

Picqué betreurde dat hij geen akkoord had kunnen bewerkstelligen over de tweetalige kieslijsten. Dergelijke lijsten "zouden een fantastisch middel en meer dan een symbool zijn om de eenheid van de Brusselse lotsbestemming te tonen", zei hij.

De politicus toonde zich pessimistisch over de kansen om aan nieuwe hervormingen te ontsnappen, maar is meer optimistisch "over het groeiende besef in het hele land dat het noodzakelijk is banden en een dialoog te handhaven". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud