Chef Defensie sluit niet uit dat 40 procent kazernes dichtgaat

Gezien de budgettaire moeilijkheden is het niet uitgesloten dat het leger voortaan voortmoet met 34.000 manschappen en 30 à 40 procent van zijn kazernes sluit. Dat heeft Chef Defensie, generaal Charles-Henri Delcour, woensdag in de bevoegde Kamercommissie verklaard.

Het budget Defensie neemt al jaren niet meer toe. Daardoor kon de Krijgsmacht het voorbije jaar geen geld vrijmaken voor dringende investeringen. Defensieminister Pieter De Crem stelde voor om het leger af te slanken tot 37.725 eenheden.

Volgens Delcour kan deze doelstelling eind dit jaar worden gehaald. Een studie moet echter aangeven of dit voldoende is.

"Indien uit de studie blijkt dat het budgettair carcan een afslanking tot 34.000 manschappen noodzakelijk maakt, moet men niet verwonderd zijn dat we 30 à 40 procent van de kazernes sluiten", stelde Delcour, die er wel aan toevoegde dat hierover nog geen beslissing is genomen.

Door de afslanking zal het leger volgens Delcour ook zijn ambities moeten bijstellen op het vlak van militaire capaciteit. Daarbij is het wel oppassen dat de engagementen in NAVO-verband niet in gevaar worden gebracht, luidde het nog. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud