Advertentie

Commando Navo-mijnenbestrijdingskader in handen van Belg

Korvetkapitein Yvo Jaenen heeft het commando overgenomen van het Navo-mijnenbestrijdingskader. Dat gebeurde vanochtend tijdens een plechtigheid op de marinebasis van Zeebrugge. De Belg blijft de komende zes maanden aan het roer van deze Navo-vloot.

Het is niet de eerste keer dat Belgiƫ de mijnenbestrijdingsvloot van de Navo leidt, maar het is ondertussen geleden van 2007. Nu valt korvetkapitein Yvo Jaenen die eer te beurt. "Ik ben enorm trots en vereerd dat ik het mijnenbestrijdingskader SNMCMG1 mag leiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we onze job goed gaan doen", zei Yvo Jaenen die de oude Navo-wimpel overhandigde aan zijn Noorse voorganger Erik Hansen.

Het Belgische schip A960 Godetia zal als stafschip van het eskader fungeren. Komende maandag vaart het schip zijn thuishaven Zeebrugge uit voor opdrachten en oefeningen in onder meer de Noordzee en de Baltische Zee. Tot het eskader behoren mijnenjagers uit Noorwegen, Nederland, Duitsland en Estland. Dat betekent dat Jaenen alles samen een 300 mariniers onder zijn hoede neemt.

Voor Jaenen is dit commando het hoogst bereikbare bij de mijnenbestrijding. Wat hij hierna zal doen, is nog onduidelijk, al opent de functie wel mogelijkheden. Polen zal het commando nadien overnemen. (MARK RENDERS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud