Commissie bankencrisis: experts hebben verslag klaar

De leden van de bijzondere parlementscommissie rond de bankencrisis hebben dinsdag een eerste expertenverslag ontvangen. In dat verslag doen de vier experten louter vaststellingen. Pas vrijdag maken ze hun aanbevelingen bekend.

In het ruim 330 pagina's tellende verslag geven de deskundigen een overzicht van de context van de crisis, de oorzaken en de ingrepen van de overheid. Het verslag is grotendeels gebaseerd op de hoorzittingen die de commissie vorige maand hield met toplui van de banken, controleorganen en politici.

Commissievoorzitter Joseph George (cdH) meent dat er drie belangrijke vaststellingen zijn, die al tijdens de hoorzittingen zelf duidelijk naar voor waren gekomen. Het interne beheer van de banken vertoont gebreken, de liquiditeitsrisico's worden slecht ingeschat en de rol van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is te beperkt.

De vaststellingen en aanbevelingen van de experts zullen als basis dienen voor de Commissie. Die begint vanaf volgende week aan het debat over de aanbevelingen die ze zelf zal schrijven. De plenaire Kamer en Senaat zouden die aanbevelingen op 29 april bespreken. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud