Commissie draagt dossier over misbruik aan gerecht over na terugkeer priester uit Peru

De commissie die de klachten over seksueel misbruik binnen de Kerk behandelt, draagt het dossier van priester Jef V.D.O. voor nader onderzoek aan de gerechtelijke instanties over. Dit heeft de commissie vrijdag meegedeeld. De priester uit het bisdom Antwerpen zou in de jaren 80 in Schoten minstens drie jongens misbruikt hebben. Vervolgens ging hij in Peru als schoolhoofd werken. Zondag vertrok hij uit uit het Zuid-Amerikaanse land.

In overleg met de Antwerpse bisschop Johan Bonny en professor Peter Adriaenssens, de voorzitter van de "Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie", werd de priester gecontacteerd en gevraagd onmiddellijk naar België te komen. "Dat is intussen gebeurd", zo staat in de mededeling.

Prof. Adriaenssens voerde een gesprek met V.D.O. en er vond ook een contact plaats met betrokken slachtoffers. "Als gevolg hiervan heeft de Commissie aan mgr. Johan Bonny gemeld dat ze enerzijds het dossier van de heer VDO overdraagt aan de gerechtelijke instanties voor nader onderzoek en dat anderzijds de Commissie haar eigen verantwoordelijkheid opneemt wat betreft de verdere behandeling van het dossier over het misbruik in het raam van een pastorale relatie."

Hoewel de commissie "de intentie heeft elke zaak met discretie te behandelen", heeft ze deze informatie in opdracht van haar voorzitter verspreid omdat "dit dossier in de media werd gebracht."

(PLS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud