Advertentie

Commissie houdt Europese klimaatdoelstellingen overeind

Ondanks het slechte financiële en economische klimaat vindt het Europees Parlement dat de Europese Unie moet vasthouden aan haar klimaatdoelstellingen. De milieucommissie van het halfrond schaarde zich dinsdag achter twee wetten die van cruciaal belang zijn om de uitstoot van CO2 in de EU tegen 2020 met 20 procent te verminderen.

De Europese Commissie presenteerde begin dit jaar ambitieuze plannen om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20 procent te verminderen. Gehoopt wordt dat de plannen eind dit jaar groen licht krijgen, zodat de EU haar volle gewicht in de schaal kan leggen bij de internationale onderhandelingen die eind volgend jaar in Kopenhagen plaatsvinden.

De milieucommissie schaarde zich dinsdag alvast met een comfortabele meerderheid achter twee hoekstenen van het pakket: de versterking van de handel in CO2-uitstootrechten voor de industrie en de nationale CO2-reductiedoelstellingen in sectoren als transport, landbouw en verwarming.

Tegenstanders stellen dat strengere regels over CO2-uitstootrechten de Europese concurrentiekracht zal ondermijnen. Niettemin hield de commissie vast aan het principe dat de bedrijven tegen 2020 21 procent minder mogen uitstoten dan in 2005. Bovendien moeten ze tegen dan alle uitstootrechten aankopen via veilingen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud