Commissie over Afghanistan volgens sommigen "ontgoochelend"

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft vrijdag uitleg gegeven bij de zending van vier Belgische F16-vliegtuigen naar Afghanistan. De vergadering van de Commissie voor de opvolging van buitenlandse missies verliep achter gesloten deuren. Bij een aantal meerderheidspartijen werd "ontgoocheld" gereageerd over de antwoorden van de minister.

De vergadering duurde twee en een half uur. In principe gaat het om een Senaatscommissie die voor deze gelegenheid werd uitgebreid met enkele kamerleden. Alle senatoren die lid zijn, hebben zwijgplicht.

Verschillende aanwezigen zeggen dat er een felle discussie was tussen een aantal commissieleden en de minister. "Minister De Crem doet stoer om goed te staan bij de NAVO", klonk het bij één lid van de meerderheid. Bij verschillende andere leden, ook van de meerderheidspartijen, is een zekere ontgoocheling te horen. De antwoorden van de minister waren niet precies genoeg. In elk geval werden de zogenaamde "rules of engagement" niet meegedeeld.

Sommigen willen de commissie voor de opvolging van buitenlandse missies omvormen tot een gemengde commissie met zowel senatoren als kamerleden. "Maar de gespannen sfeer van vandaag pleit niet in het voordeel van zo'n gemengde commissie", luidde het bij een senator. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud