Commissie Seksueel Misbruik: "Danneels zal nooit de waarheid spreken"

"Kardinaal Danneels zal voor de rechtbank nooit de waarheid spreken." Dat verklaarde Lieve Halsberghe van de internationale organisatie SNAP, "The Survivors Network of those Abused by Priests", maandagavond in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik in de Kamer. Ze verwees daarvoor naar de eed die de nieuwe kardinalen moeten afleggen, waarin ze zweren "geen geheimen die aan mij werden toevertrouwd te onthullen, noch zaken die de Heilige Kerk kunnen beschadigen en onteren".

Lieve Halsberghe was eerder actief binnen de werkgroep Mensenrechten in de Kerk en is de nicht van Godelieve Halsberghe, die de commissie Seksueel Misbruik in een pastorale relatie - de voorloper van de commissie-Adriaenssens - voorzat.

Ze bevestigde wat Rik Devillé eerder verklaarde, dat heel wat klachten van seksueel misbruik die de kerkelijke overheden kregen, nooit bij de commissie-Halsberghe terechtkwamen. Voor Lieve Halsberghe was de commissie van haar tante dan ook niet meer dan een PR-stunt van de Kerk. Ze zei weet te hebben van meer dan 20 klachten die de commissie nooit bereikten.

Lieve Halsberghe pleitte ervoor dat de kerk haar archieven zou openstellen. Geestelijken die schuldig verzuim plegen door daders van seksueel misbruik te verplaatsen, moeten voor haar ook door het gerecht vervolgd worden.

Woensdagnamiddag hoort de commissie vertegenwoordigers van organisaties voor slachtoffers van incest en seksueel misbruik in een medische relatie, en een sportpsycholoog. (AHO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud