Advertentie

Congo en VS sluiten akkoord over opleiding snelle interventiemacht

De Democratische Republiek Congo (DRC) en de Verenigde Staten hebben vrijdag in Kinshasa een akkoord over militaire samenwerking gesloten voor de opleiding van de snelle interventiemacht van het Congolese leger. Dat meldde de pers in Kinshasa zaterdag.

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Alexis Thambwe Mwamba, zei "verheugd" te zijn dat hij "dat akkoord ter hervatting van de militaire samenwerking kon ondertekenen", vooral omdat veiligheid tot de prioriteiten van de regering behoort. Ook de Amerikaanse zaakgelastigde in Kinshasa, Sam Brock, was blij met de nieuwe samenwerking tussen Kinshasa en Washington "na de invoering van de democratie" in Congo.

Brock zei dat de opleiding volgende week in Kinshasa van start gaat en dat dezelfde training daarna in Kisangani, in het noordoosten, gegeven zal worden. Hij zei dat de militaire samenwerking beantwoordde aan een vraag die president Joseph Kabila in 2008 tijdens een bezoek aan de VS had gesteld.

Belgiƫ is ook betrokken bij de opleiding van een bataljon van de toekomstige snelle interventiemacht. De Belgische en de Congolese minister van Defensie, Pieter De Crem en Charles Mwando Nsimba, ondertekenden dinsdag in Brussel een akkoord voor de opvolging van dat programma. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud