Congo: festiviteiten zijn hypocriet

De herdenkingsvieringen voor 50 jaar onafhankelijkheid van Congo zijn hypocriet. Dat zegt Amnesty International, verwijzend naar de "weerzinwekkende" toestand van de mensenrechten in het land.

Onder meer koning Albert II zal woensdag aanwezig zijn op de herdenkingsvieringen, naast een twintigtal Afrikaanse regeringsleiders en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

"Het werk van de verdedigers van de mensenrechten in Congo heeft steeds vaker een fatale afloop", aldus de organisatie, die de moord begin juni op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya aanhaalt.

Amnesty stelt ook vast dat "het aantal doodsbedreigingen tegen mensenrechtenactivisten en journalisten in Congo aan een alarmerende snelheid stijgt".

In verband met de journalisten vraagt de organisatie Reporters sans frontières (RSF) aan België, dat donderdag het voorzitterschap van de EU overneemt, om de kwestie van de fysieke veiligheid van journalisten op de agenda te zetten.

Sinds 2005 zijn minstens zes journalisten gedood in het oosten van Congo, een streek waar rebellengroeperingen en gewapende milities zeer actief zijn. (LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud