Congo: oproep tot Leterme en Europese leiders voor EU-troepenmacht

Een groep internationale persoonlijkheden heeft in een open brief aan de Belgische premier Yves Leterme en andere Europese regeringsleiders gevraagd om een Europese troepenmacht naar het oosten van Congo te sturen. In de brief benadrukken ze dat de regeringen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de burgerbevolking te beschermen in het conflict in Oost-Congo.

De open brief is opgesteld door voormalige presidenten, ministers, aartsbisschoppen en legerleiders, aldus de humanitaire organisatie Oxfam Solidariteit woensdag in een persbericht.

"Ondanks de talrijke Europese ministeriële bezoeken in de regio, ondanks het bestaan van gevechtseenheden van de Europese Unie om specifiek een antwoord te bieden op crisissituaties zoals in Congo, heeft de Europese Unie nog steeds geen beslissing genomen om haar troepen te ontplooien in het oosten van Congo, ter versterking van de VN-soldaten", betreurt de organisatie.

De open brief werd onder meer opgesteld door Vaclav Havel, schrijver en voormalig president van Tsjechië, Frederik Willem de Klerk, laureaat voor de Nobelprijs voor de Vrede en ex-president van Zuid-Afrika en aartsbisschop Desmond Tutu. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud