Advertentie
Advertentie

"Congoboot Charlesville gezonken voor Poolse kust"

De voormalige Antwerpse Congoboot Charlesville is in de nacht van donderdag op vrijdag gezonken in de Baltische Zee, voor de Poolse kust. Dat concludeert de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) uit de bewegingen van de sleepboot die het schip naar Litouwen moest voeren. De sleepboot is inmiddels zonder de Charlesville de haven van Gdansk binnengevaren. Meldingen van de Poolse zeereddingsdienst en de havenkapitein van het Duitse Rostock lijken het bericht te bevestigen.

De Charlesville had in principe vrijdagochtend in het Litouwse Klaipeda moeten arriveren, allicht om er verschroot te worden. "Vannacht begon de sleper 'Ajaks' die de Charlesville naar Klaipeda bracht, allerhande eigenaardige bewegingen te maken", stelt de VVIA in een mededeling. "Nadien stoomde hij linea recta en full speed naar Gdansk. Het spoor van de Charlesville waren we kwijt."

Op de plaats waar de Charlesville "verdween", vaart volgens VVIA-voorzitter Adriaan Linters momenteel een schip van de kustwacht rond. Ook een bericht van de Poolse zeereddingsdienst dat de VVIA kon inkijken, wijst op een fatale afloop. "Hull of a ship with a length of 154 m sank", luidt het daarin. "Intussen bevestigt ook de havenkapitein van Rostock, vanwaar de Charlesville werd weggesleept, dat het schip gezonken is", zegt Linters.

Linters betreurt de gang van zaken en vermoedt dat de Congoboot mogelijk tot zinken is gebracht omwille van een verzekeringskwestie. "In ieder geval zal deze zaak nog een staartje krijgen, want in Duitsland zijn er de laatste tijd verschillende schandalen aan het licht aan het komen." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud