Congolese militairen op 21 juli-defilé: "Grotesk"

Dat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) met zijn Congolese collega Charles Mwando Nsimba heeft afgesproken om Congolese militairen te laten defileren in Brussel op de nationale feestdag, vindt Wouter De Vriendt (Groen! ) "grotesk". Dat meldde hij aan persagentschap Belga.

Volgens het Groen! -Kamerlid speelt De Crem soloslim en zou het "straf" zijn als daar al definitieve beslissingen zijn over genomen, terwijl de invulling en het programma van het bezoek van koning Albert II aan Congo voor de onafhankelijkheidsviering nog vorm moet worden gegeven.

De Vriendt verwijst naar een rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, dat op 18 maart verschijnt maar waarvan de inhoud nu al bekend is. Dat rapport bevestigt volgens De Vriendt opnieuw dat het Congolese leger zich in Oost-Congo schuldig maakt aan schending van de mensenrechten en dat de bevolking geviseerd wordt.

Defensieminister De Crem nodigde tijdens een werkbezoek aan Kinshasa zaterdag de chef van het Congolese leger, luitenant-generaal Didier Etumba, uit om enkele van zijn militairen te sturen om mee te defileren tijdens het defilé van 21 juli op het Koningsplein in Brussel. In ruil nodigde Etumba ook Belgische militairen uit om op 30 juni in Kinshasa mee te stappen tijdens de feestelijkheden rond de 50ste onafhankelijkheidsverjaardag van de Democratische Republiek Congo.

(EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud