Congolese militairen op 21 juli-defilé: "Stap te ver"

Dat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) met zijn Congolese collega Charles Mwando Nsimba heeft afgesproken om Congolese militairen te laten defileren in Brussel op de nationale feestdag, vinden Herman De Croo (Open Vld) en Bart Dewever (N-VA) een "stap te ver". Dat lieten de twee verstaan in het VRT-programma De Zevende Dag tijdens een debat over het bezoek van koning Albert II aan Congo.

Herman De Croo vroeg zich af of het "om een eenmansbeslissing gaat". In ieder geval vindt hij het een "stap te ver" aangezien het Congolese leger een groot probleem is. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat de stafchef van het Congolese leger te veel bloed aan zijn handen heeft en dat het dus niet te rechtvaardigen is "om hen hier op 21 juli te laten paraderen".

Defensieminister De Crem nodigde tijdens een werkbezoek aan Kinshasa zaterdag de chef van het Congolese leger, luitenant-generaal Didier Etumba, uit om enkele van zijn militairen te sturen om mee te defileren tijdens het defilé van 21 juli op het Koningsplein in Brussel. In ruil nodigde Etumba ook Belgische militairen uit om op 30 juni in Kinshasa mee te stappen tijdens de feestelijkheden rond de 50ste onafhankelijkheidsverjaardag van de Democratische Republiek Congo.

(EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud