Congolese regering woest op Karel De Gucht

De Congolese regering reageert woest op de uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) over president Joseph Kabila, meldt De Morgen donderdag. "Wij zijn erg verontwaardigd. De uitspraken van De Gucht zijn een uiting van minachting, niet enkel ten aanzien van Kabila maar ten aanzien van het hele Congolese volk."

Dinsdag had De Gucht hard uitgehaald naar onder meer de Congolese president Joseph Kabila: "Praten met de Congolese president levert niets op", verklaarde hij toen.

In een gesprek met De Morgen reageert de Congolese minister van Communicatie en regeringswoordvoerder Lambert Mende Omalanga donderdag scherp. "Het is blijkbaar een gewoonte geworden van De Gucht om te zeggen dat hij niet door onze president gehoord wordt. Het Congolese volk heeft geen president gekozen om de maatregelen van een minister van een ander land uit te voeren."

"Door te denken dat Kabila moet luisteren naar de orders van een buitenlandse minister hanteert De Gucht een vreemde en irrationele logica. De Gucht vergist zich van eeuw en van generatie", aldus Mende Omalanga.

Als Belgiƫ zijn relaties met Congo wil normaliseren, dan moet De Gucht ophouden met zijn beledigingen, luidt het verder. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud