Congolezen in Brussel betogen tegen gevechten in Oost-Congo

Aan het Brusselse Troonplein zijn rond 15.30 uur ruim honderd Congolezen samengestroomd om deel te nemen aan een manifestatie tegen de gevechten in Oost-Congo. Van daar trekken de actievoerders naar de Rwandese ambassade op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. De politie is aanwezig met waterkanon om de manifestatie in goede banen te leiden. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld.

Een deel van de manifestanten is ervan overtuigd dat de M23-rebellenbeweging die voor onrust zorgt in onder meer Kivu wordt gesteund door buurland Rwanda. Ze vinden het niet kunnen dat de internationale gemeenschap aan de zijlijn blijft staan in het aanslepende conflict.

Op borden staan boodschappen als "Kagame Tutsi genocidaire", "Kabila Tutsi genocidaire", "Stop au viol massif des femmes au Congo" en "Reynders assassin" te lezen. Daarnaast worden foto's van burgerslachtoffers meegedragen.

Afgelopen vrijdag nog riep het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (HCR) op tot het beschermen van burgers die vastzitten tussen de gevechten in het oosten van Congo. Het HCR schat het aantal ontheemden in Congo op 470.000 sinds midden april.

De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft bij de start van de betoging zowat 150 mensen geteld. Onder de manifestanten zijn ook delegaties uit Nederland en Frankrijk.

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud