Courard mikt begin 2013 op eerste ontwerp hervorming uitkering aan personen met handicap

Staatssecretaris Philippe Courard wil tegen begin volgend jaar een eerste ontwerptekst klaarstomen om het systeem van uitkeringen aan personen met een handicap grondig te hervormen. Enkele weken terug werd een brede bevraging van de sector afgerond. Een analyse van de bijdragen ging maandag opnieuw de deur uit richting de sector. Het zestig bladzijden tellende document dient als basis voor de denkoefening die in de hervorming moet uitmonden.

Eind 2011 kregen in ons land 314.701 mensen een uitkering voor personen met een handicap, een cijfer dat constant in stijgende lijn zit. Staatssecretaris Courard (PS) liet eerder al verstaan het uitkeringssysteem op een nieuwe leest te willen schoeien. Het huidige systeem is immers verouderd, te omslachtig en voldoet niet meer aan de behoeften van de gehandicapten zelf, motiveert Courard.

In juni lanceerde hij een oproep aan de sector om suggesties en bedenkingen aan te reiken. De staatssecretaris kreeg 272 bijdragen in de bus. Die werden intussen geanalyseerd en samengevat. De bundel ging maandag de deur uit richting de sector. Volgens het kabinet-Courard sloegen de belangrijkste reflecties onder meer op de aard van het systeem zelf, de hoogte van de uitkering, de administratieve toegangsvoorwaarden en procedure en de evaluatie van de handicap.

Volgens de staatssecretaris waren een aantal bemerkingen reeds bekend, maar zijn andere "vrij innovatief". "Dit alles moet ons een basis bieden voor een eerste ontwerp van hervorming begin 2013", luidt het.

(LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud