"CREG zorgt niet voor stabiliteit"

De CREG, de toezichthouder op de gas- en elektriciteitsmarkt, zorgt niet voor de nodige stabiliteit. Dat zei staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet in de Commissie Energie van de Kamer.

Verschillende parlementsleden wilden van Wathelet uitleg over de gerechtelijke stappen die de CREG ondernam. De regulator heeft een zaak opgestart bij het Grondwettelijk Hof omdat hij het niet eens is met de manier waarop Europese regels werden omgezet in de Belgische elektriciteitswet. De CREG wil vermijden dat onzekerheid ontstaat over sommige nettarieven die wel voldoen aan de Europese regels maar niet aan de Belgische wet.

"Wat motiveerde de regering om weer in conflict te gaan met de regulator", wilde onder meer Rita De Bont van Vlaams Belang weten. Kristof Calvo van Groen herinnerde de staatssecretaris aan zijn voornemen bij het begin van de legislatuur. "U had toen toch beloofd om aan pacificatie met de CREG te werken?"

Wathelet wilde niet ingaan op de grond van de zaak. "Onze advocaten analyseren de klacht", aldus de staatssecretaris. Hij betreurt echter wel de houding van de regulator. "Ik heb verschillende keren gevraagd om rond de tafel te gaan zitten en ik betreur dat dit niet gebeurd is. Ik vind het dan ook zeer jammer dat de CREG deze klacht indient op een moment dat de regering tracht investeringen aan te trekken. Dit is niet stabiliserend." (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud