Crevits maakt van frietvet groene energie

Vlaamse bedrijven kunnen binnenkort een groot deel van het in Vlaanderen afgedankte frietvet omzetten in groene energie. Vlaams minister van Energie en Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) past daarvoor de reglementering van de afvalverwerking aan, zo zegt ze zaterdag in Het Laatste Nieuws.

Jaarlijks is er in Vlaanderen 42.000 ton frietvetafval, gelijk verdeeld over thuisgebruik en horeca. De bedoeling is dat gezinnen hun frietvet naar het containerpark brengen, maar in de praktijk verdwijnt twee derde nog altijd in de tuin, in de riool, bij het restafval of zelfs in het toilet. Restaurants, cafés en frietkoten brengen twee derde van hun afval naar het containerpark.

"Die percentages moeten omhoog", zegt minister Crevits. "Vooral omdat frituurvet zeer nuttig kan worden verwerkt. Diverse Vlaamse bedrijven zijn vragende partij om het afval rechtstreeks te verbranden en er groene energie mee te produceren." Eén daarvan is Electrawinds uit Oostende, het bedrijf waarvan Johan Vande Lanotte de raad van bestuur voorzit. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud