Crombez ontkent dat ruim 40% van uitkeringsgerechtigden in het zwart werkt

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) ontkent dat 43 procent van de mensen met een uitkering in het zwart bijklust, zoals N-VA-Kamerlid Nadia Sminate had afgeleid uit een reeks opgevraagde cijfers. Slechts een deel van de pv's gaat over zwartwerk, maar dat precieze cijfer hebben we niet, reageerde Crombez op de VRT-radio. Bovendien zijn de controles erg gericht, waardoor de kans stijgt dat iets gevonden wordt.

Sminate vroeg bij Crombez een reeks cijfers op van het Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Daaruit besloot ze dat 43 procent van de gecontroleerde uitkeringsgerechtigde arbeidsongeschikten in het zwart zou bijklussen.

Een foute conclusie, waarschuwt Crombez. De opgemaakte pv's staan slechts voor een derde van de gecontroleerde mensen en slechts een deel van de pv's gaat over zwartwerk.

Bovendien gaat het niet om simpele steekproeven, maar om gerichte controles. "Daardoor is de kans dat iets gevonden wordt veel groter", aldus Crombez, die er nog op wees dat ook andere diensten zwartwerk controleren. De 714 in 2011 afgewerkte dossiers zijn dus niet de enige controles. (BRUNO FAHY)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud