"Cultuuromslag in welzijnssector nodig"

De welzijnssector is een risicovolle sector, die duidelijk moet worden gemaakt dat seksueel misbruik niet wordt getolereerd. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

Vera Van der Borght (Open Vld) wilde van Jo Vandeurzen weten of er volgens hem een cultuuromslag nodig is in de welzijnssector, nu een nieuw geval van seksueel misbruik aan het licht is gekomen. "Dat is een goede analyse", reageerde Vandeurzen. "We moeten duidelijk maken dat dit niet getolereerd wordt, dar er moet worden gerapporteerd."

Aan dat laatste wordt volgens de minister volop gewerkt. "We zijn bezig met een oplijsting van alle onderdelen binnen de sector die de meldingsplicht bij de zorginspectie al hebben ingevoerd." Hij wees erop dat het niet melden van misbruik kan leiden tot boetes of zelfs de intrekking van een erkenning.

Daarnaast verwacht Vandeurzen veel van het 'Meldpunt 1712', dat in het voorjaar werd gelanceerd en open staat voor de brede bevolking. "We krijgen nu maandelijks een tweehonderdtal oproepen bij het meldpunt", zei de minister. "Volgend jaar volgen er bovendien twee nieuwe campagnes om het initiatief meer bekendheid te geven: één rond partnergeweld en één rond oudermishandeling." (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud