Daerden vindt dat België systeem van brugpensioenen moet herbekijken

Volgens federaal minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) zal België het systeem van brugpensioenen moeten herbekijken. Dat heeft hij woensdag gezegd in de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees parlement. Daerden wil de effectieve pensioenleeftijd omhoog krijgen, maar vraagt zich af hoe dat zou kunnen "als men brugpensioenen toekent vanaf vijftig jaar".

Daerden zakte woensdag af naar het Europese halfrond voor een hoorzitting over het Belgisch EU-voorzitterschap. Hij kreeg er onder meer vragen over het groenboek Pensioenen dat de Europese Commissie recent publiceerde en de Belgische standpunten ter zake.

Daerden benadrukte dat hij niet wil raken aan de officiële pensioenleeftijd, die in België op 65 ligt. De effectieve leeftijd waarop mensen stoppen met werken ligt echter een stuk lager. Hij wil dus in de eerste plaats zorgen dat mensen langer aan de slag blijven, met name via financiële stimuli. Al beseft hij dat daarmee slechts bescheiden successen te boeken vallen.

Daarom zal België ook de brugpensioenen moeten herbekijken. Want hoe krijg je de effectieve pensioenleeftijd omhoog als men mensen op brugpensioen laat vertrekken vanaf vijftig jaar, merkte hij op.

Het is Daerdens collega van Werk Joëlle Milquet die overweegt om de werknemers van het noodlijdende Opel Antwerpen vanaf hun vijftigste op brugpensioen te laten vertrekken. Dat lokte de voorbije dagen al van verschillende kanten protest uit, al is de beslissing officieel nog niet gevallen. (KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud