Advertentie
Advertentie

Dag van de Ambachten - NSZ vraagt btw van 6 procent op artisanale producten

Naar aanleiding van de Dag van de Ambachten, die zondag plaatsvindt, pleit het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ervoor om het btw-tarief voor artisanaal vervaardigde producten te verlagen naar 6 procent. Dat zou de ambachtslieden meer financiële ademruimte geven, zegt het NSZ na een rondvraag bij de 624 deelnemers aan de Dag van de Ambachten.

Daaruit blijkt dat 58 procent van de ambachtslieden zijn of haar ambacht in bijberoep uitoefent. Zeven op de tien van die bijberoepers zijn niet van plan om van hun ambacht hun hoofdberoep te maken.

"Ook voor de ambachtsvrouwen en -mannen in hoofdberoep is hun activiteit niet meteen een vetpot", vervolgt het NSZ. Negen op de tien hoofdberoepers verdienen immers minder dan 1.500 euro netto per maand. "Om deze sector de nodige financiële ademruimte te geven, vragen we om de btw op artisanaal vervaardigde producten te verlagen tot 6 procent", luidt het.

Het btw-tarief kan worden toegekend op basis van de definitie van ambachtslieden die vorig jaar werd vastgelegd: "een zelfstandige of een onderneming actief in de productie, de transformatie, de reparatie, de restauratie van voorwerpen, de levering van diensten waarvan de activiteiten in essentie betrekking hebben op manuele aspecten en die een zekere kennis ontwikkelen gericht op kwaliteit, traditie en creatie".

Het NSZ pleit ook voor leertrajecten die jongeren kunnen volgen bij ambachtslieden. Uit de rondvraag blijkt immers dat de ambachten verouderen en dat er amper jonge opvolgers klaarstaan. "Het zou bijzonder jammer zijn dat dergelijk vakmanschap zou teloorgaan en daarom moet het onderwijs mee een rol spelen om de ambachten te promoten en te stimuleren", zegt het NSZ.

Aan de de zevende editie van de Dag van de Ambachten neemt een recordaantal van 624 ambachtslieden deel. Vorig jaar lokte het evenement 76.000 bezoekers.

Alle informatie staat op www.dagvandeambachten.be. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud